A Trend gazdasági hetilap megszerezte azoknak a cégeknek a listáját, amelyek részesültek az Oktatásügyi Minisztérium által gyanús körülmények között szétosztott 288 millió eurónyi uniós kutatás-fejlesztési pénzből.

 

A minisztérium a botrány ellenére a mai napig nem hozta nyilvánosságra a kedvezményezett cégek neveit. A politikai vihart, majd kormányválságot előidéző pályázatokra szánt összeget végül az Unió nem bocsátja a kormány rendelkezésére.

 

A keretből a legtöbbet a Tudományos és Technikai Információs Központ kapta (Centrum vedecko – technických informácií – CVTI), mintegy 38 millió euró. Ez az intézet dolgozza fel például az iskolákra vonatkozó statisztikát is, évkönyveket adnak ki, kutatást végeznek, de sok egyéb tevékenységi köre is van.

 

 hirdetes_810x300  

A második legtöbb pénzt a Beset, s.r.o. IT-vállalat kaphatta volna (34 millió eurót). Dobogós harmadik e tekintetben a Páneurópai Főiskola, ami egy magánfőiskola.

 

Az uniós források legnagyobb várományosai között további három állami intézet található – a Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség (32,5 millió euró), a Nemzeti Erdészeti Központ (NLC, 27,4 millió euró), illetve a Hálózati és Elektronikai Szolgáltatások Nemzeti Ügynöksége (14,9 millió euró).

 

Ezután már többnyire magáncégekről van szó, mint a GA Drilling (24,8 millió euró), a Nano-med (29,3 millió), a Medical Vision (30,4 millió) és a Soitron (27,6 millió euró).

 

A Trend hetilap egy olyan, szintén pályázótól szerezte meg a listát, aki mint pályázó, saját jelszavával be tudott jelentkezni a pályázati információs rendszerbe (ITMS 2014), ahol megtekinthető a pályázók és pályázatok listája.

 

Így derült ki, hogy sikertelenül pályázott például Szlovákia egyik legnagyobb IT-vállalata, a Swan, de a Ditec és az IT Anext is. Ez utóbbit a sajtó Ján Počiatekhez közeli cégként tartja számon.

 

Plavčan oktatásügyi miniszter korábban azt ígérte, hogy az üggyel kapcsolatban hétfőn tart sajtótájékoztatót.

 

Trend.sk, Körkép.sk

Nyitókép: eTrend.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!