A fogyasztói árak 2017 júliusában jelentősen emelkedtek, vagyis újra szűkebbnek érezhettük a pénztárcánkat, még ha a kormány szerint Szlovákiának jól megy a sora. Leginkább az élelmiszerek drágultak.

 

2016 azonos időszakához képest a fogyasztási javak átlag 1,4 százalékkal drágultak, leginkább az alkoholmentes üdítők ára emelkedett (4,2 százalékkal). Az utazás 3 százalékkal drágult egy év alatt, az egészségügyi ellátás pedig 2,7 százalékkal.

 

A vendéglátásban 2,3 százalékos drágulást mértek a statisztikusok, a vegyesáru és szolgáltatások kategóriájában pedig 2,2 százalékosat.

 

  hirdetes_300x300   

Az alkoholtartalmú italok csak feleannyira drágultak, mint alkoholmentes társaik (2,1 százalék). A szabadidős és kulturális tevékenység költségei 1,6 százalékkal lettek magasabbak 2016-hoz képest. A művelődés is drágább lett, 1,4 százalékkal.

 

Összességében elmondható, hogy júliusban az infláció mértéke magasabb volt a vártnál. A közgazdászok korábban azt jósolták, hogy 1,2 százalékos drágulás várható.

 

Néhány dolog azért olcsóbb lett. Összességében csökkent a lakhatás (kivéve Pozsony és környéke), az ivóvíz (bára vezetések víz fogyasztását egyre inkább kiszorítja az alkoholmentes üdítők kereslete), az elektromos áram, a gáz és egyéb üzemanyagok ára, mintegy 1,1 százalékkal.

 

HNonline.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!