Az APT28 nevű, a jelek szerint orosz hacker csoport biztonsági szakértők szerint kiberkémkedést folytat a luxushotelokban.

 

Amikor valamelyik európai hotelban wifi hálózaton keresztül kapcsolódunk az internetre, jusson eszünkbe, hogy könnyen hackertámadás áldozataivá válhatunk.

 

Minderről a FireEye legújabb jelentése figyelmeztet, melyben a Fancy Bear néven is ismert APT28 hackercsoport kibertámadásairól írnak. Idén nyáron különböző technikákkal már legalább hét különböző európai és egy közel-keleti luxushotelban játszották ki a gyanútlan turistákat.

 

 hirdetes_300x300  

A hotel wifi hálózatán keresztül ellopták a jelszavakat, phising segítségével vírusos szotfvert terjesztettek, mellyel ellenőrzésük alá vonták a wifi hálózatot.

 

Kattintanunk sem kell

 

Munkájukat a Windows biztonsági hibája, az ún. EternalBlue exploit is segíti, mely az idei világszintű kibertámadás mögött is állt. A  nagy nemzetközi hotelhálózatai a vil8g fővárosaiban, melyek szolgáltatásait befolyásos üzletemberek és diplomaták veszik igénybe, már jelezték, hogy vírusos emailt kaptak, mely első látásra foglalási dokumentumnak tűnt.

 

Mi a teendő

 

Az egyik legalapvetőbb óvintézkedés, melyet az ilyen hackertámadások ellen tehetünk, ha frissítjük az operációs rendszerünket és minden olyan szoftvert, melyet használunk.

 

„Amennyiben nem támogatott Windows XP-t használunk, ajánlott újabb operációs rendszerre váltani,“

 

tanácsolja Zuzana Hošalová az Esettől.

 

A szlovák vírusirtó cég képviselője szerint sem tekinthetőek biztonságosnak a hotelok wifi hálózatai.

 

 „Ezért nem ajánlott rajtuk keresztül online fizetéseket eszközölni, vagy az internetes banki szolgáltatás használata. Ha mindenképp szükséges, inkább a bank mobilapplikációját használjuk, amely egyfajta folyosót képez a mobiltelefon és a bank között“

 

tette hozzá Hošalová.

 

DenníkN/Körkép.sk

Nyitókép: DenníkN

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!