Románia megtámadta az Európai Unió luxemburgi bíróságán a Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés bejegyzését – jelentette be egy csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatón Vincze Loránt a Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke és Porcsalmi Bálint, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető elnöke.

 

Június 28-i keresetében a román kormány azt kérte az európai bíróságtól, hogy semmisítse meg az Európai Bizottságnak a Minority SafePack elnevezésű európai polgári kezdeményezés bejegyzésére vonatkozó március 29-i határozatát. A román kormány keresetében arra hivatkozott, hogy a polgári kezdeményezés kizárólag a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek jogvédelmére, és nem a kulturális sokszínűség elősegítésére irányul. Románia azt is kifogásolta, hogy az Európai Bizottság nem hozott fel egyetlen érvet sem annak az alátámasztására, hogy jogosult a kezdeményezésben felsorolt területek szabályozására.

 

50 millió kisebbségi európai polgárral megy szembe Románia

 

 hirdetes_810x300  

Vincze Loránt FUEN-elnök kijelentette:

 

„Románia a demokrácia perifériájára sodorja önmagát azáltal, hogy egyedüliként támadta meg az EB határozatát. Szembe megy ötvenmillió kisebbségi európai polgárral, az erdélyi magyarsággal, és azokkal a tagállamokkal, amelyek támogatják a polgári kezdeményezést. Ezzel önmaga rombolja le azt az általa elterjesztett mítoszt, hogy példaértékű a romániai kisebbségvédelem. A polgári kezdeményezéssel kapcsolatos előző perben Románia már veszített, és most újra veszíteni fog”

 

– fogalmazott a FUEN elnöke. Hozzátette: különös, hogy Románia nem túlságosan aktív Brüsszelben, ám egyetlen alkalmat sem szalaszt el arra, hogy a nemzeti kisebbségek törekvései ellen fellépjen.

 

Aláírásgyűjtés kisebbségi jogaink európai rendezése érdekében – összefogással

 

A Minority SafePack sikere Románia kudarca lenne

 

Porcsalmi Bálint elmondta:

 

„2018-ban, amikor a nacionalista hangulat vélhetően tovább erősödik, ennek a kezdeményezésnek a sikere Románia kudarca lenne”

 

– jelentette ki Porcsalmi, aki szerint nyilvánvaló, hogy Romániának nem áll érdekében, hogy ez a kezdeményezés sikerrel járjon. Azáltal, hogy most a törvényszéken is megtámadta a kezdeményezést, Románia elismeri, hogy reális esélye van a sikernek.

 

Az RMDSZ helyzete ebben a kérdésben nem egyszerű, tekintve, hogy a román kormányzópárttal korábban megállapodást kötött a baloldali koalíció parlamenti támogatásáról és épp a külügyminisztériumból indult ki az a memorandum, ami a Minority SafePack kezdeményezését most megtámadta. Porcsalmim egyelőre elkerülte a válaszadást arra vonatkozóan, hogy jelen körülmények között még érvényes-e a kormányzópártokkal kötött egyezség.

 

Egymillió aláírás egy év alatt

 

Az egyes kisebbségi jogok EU-s kodifikálását kezdeményező polgári kezdeményezés bejegyzését korábban elutasította az Európai Bizottság (EB), de az elutasító határozatát a kezdeményezők megtámadták az EU luxemburgi bíróságán és pert nyertek. Ezt követően márciusban az EB megállapodott a kezdeményezőkkel a javaslatcsomag részleges bejegyzéséről.

 

A kezdeményezőknek Európa legalább hét országából kell több mint egymillió polgár aláírását megszerezniük egy év alatt ahhoz, hogy a kezdeményezésük mérlegelésére késztessék az Európai Bizottságot. Az RMDSZ már a múlt heti zilahi kongresszusán bejelentette: negyedmillió romániai aláírás összegyűjtését vállalja.

 

Berényi Tusnádfürdőn: 50-80 ezer aláírást gyűjthetünk össze Felvidéken az őshonos kisebbségek védelmére

 

MTI, Körkép.sk

Nyitókép: kronika.ro

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!