Ma már nem esik annyi szó az államadósságokról, mint például a 2008/09-es válság kirobbanása utáni hónapokban. Ha adósságról van szó, először talán Görögország juthatna eszünkbe, azzal a szlovákiai élménnyel, hogy közvetve a görög válság buktatta meg 2011-ben a Radičová-kormányt.

 

A másik, aki eszünkbe juthatna, az Zimbabwe, ami 2010 után a világtörténelem legnagyobb inflációját tudhatta magáénak, az árak óránként sokszorozódtak. Ezzel egyébként Magyarország második világháború utáni inflációs rekordját döntötte meg. A magyar hiperinfláció olyan mértékű volt, hogy a pincérek óránként kiáltották ki a vendégeknek a sör árát.

 

Azonban igencsak meglepődhetünk azon, hogy a legnagyobb államadóssággal bíró országok többsége nem a szegény harmadik világból vagy a viszonylag leszakadó Kelet-Európából való. Többségük ugyanis fejlett nyugati vagy távol-keleti ország, mint Írország, Szingapúr, Belgium, Kanada vagy épp az Egyesült Államok. De mindközül a legeladósodottabb: Japán.

 

 hirdetes_810x300  

A Japán gazdasági csoda széles körben ismert, ám míg 1995-ben a bruttó hazai termék 93 százalékában voltak eladósodva, addig mára az egy évben megtermelt javaik 240 százalékában. Az alábbi infografika az egy főre eső adósságállományt mutatja, illetve színekkel a GDP-arányos államadósságot 2015-ös adatok szerint. Szlovákiát és Magyarországot négy óra környékén találják a közepesen eladósodottak körében.

 

Forrás: Marketwatch.com

 

Körkép.sk

Nyitókép: us.jnto.go.jp

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!