Szlovákiának nincs szüksége külföldi tojás behozatalára, ugyanis az ország 4 százalékkal többet tud termelni, mint amennyit elfogyaszt, viszont az üzletláncok polcain található tojások mindössze 72 százaléka hazai – figyelmeztetett a Szlovák Baromfitenyésztők Uniója (ÚHS).

 

A közzétett adatok alapján a tojótyúkok átlagos száma 2016-ban Szlovákiában 1,8 százalékkal növekedett,  közel 6,2 millióra. Egy tyúk átlagos tojáshozama is 1,3 százalékkal emelkedett, több mint 200 darabra. Szlovákia tavaly 1,24 milliárd tojást állított elő, ami 3,1 százalékos, vagyis darabszámban 37 milliós növekedést jelent. A termelés 60 százalékát állatfarmokon sikerült előállítani.

 

Dániel Molnár, az ÚHS igazgatója rámutatott, hogy egy lakos átlagosan 219 darab tojást (13,3 kilogramm) fogyasztott a tavalyi év során. Ha összehasonlítjuk a termelést és a fogyasztást, kiderül, hogy Szlovákia a tojástermelés terén önellátó, sőt, 4 százalékkal többet tud előállítani, mint amennyit elfogyaszt.

 

 hirdetes_300x300  

Szerinte ezért nem szükséges a külföldi tojás behozatala, azonban 2016-ban 2,6 millió euró értékben importáltak fogyasztási tojást, leginkább Csehországból (1,1 millió euró), Lengyelországból (869 ezer euró) és Magyarországról (544 ezer euró).

 

A Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara idén rámutatott, hogy az üzletláncok polcain csak 72 százalékban találhatunk hazai tojásokat. Molnár szerint az importált árut több botránnyal is kapcsolatba lehet hozni –  legújabban például a Hollandiában robbant ki botrány a rovarirtóval szennyezett tojások miatt.

 

Teraz.sk
kép: pluska.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!