A középiskolásoknak is meg kell tanulniuk a pénzzel gazdálkodni, ezért is lenne ildomos, ha lenne saját folyószámlájuk.

 

„Hetente utaljunk rá 10 eurót, amiből ki kell jönnie. A zsebpénzt azonos időközönként küldjük, így a gyermek megszokja a rendszerességet, egyúttal jó, ha a bankkártya használatát és a saját számla kezelését minél hamarább megtanulja”

 

javasolja a szülőknek Peter Juroš a PartnersGroup SK pénzügyi elemzője.

 

 hirdetes_810x300  

Szerinte sok középiskolás diák szerez e téren tapasztalatokat a nyári brigádmunka során is, ami számukra az első valódi keresetet jelenti. Ráadásul a diákok részére a bankok illetékek nélkül kínálják a bankszámlákat.

 

Juroš úgy véli, fontos, hogy a szülő és a gyerek világos szabályokat fektessenek le a pénzügyekkel kapcsolatban.

 

„Egyértelművé kell tennie a szülőnek, hogy milyen körülmények között és mire használható fel a zsebpénz. Ha a gyermek túl korán elkölti a pénzét, nem kell kisegíteni, vagy meg kell egyezni, hogy a kipótolt összeggel lesz rövidebb a következő adag zsebpénz”

 

mondja a szakértő. A logika egyébként eléggé hasonlít az erkölcsi kockázat logikájára, amiről sokat hallhattunk a 2007-es pénzügyi válság kirobbanásakor: meg kell-e menteni a felelőtlen pénzügyi manipulációk miatt csődközelbe jutott bankokat? Ma már tudjuk, hogyan döntöttek a hatóságok. Kérdés, hogy gyermekeink esetében is érdemes-e ezt a példát követni.

 

Teraz.sk

Nyitókép:  DennikN.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!