Beáta Szydlo lengyel kormányfő pénteken „arrogánsnak” nevezte Emmanuel Macron francia államfő kijelentéseit, aki bulgáriai látogatása során azért kritizálta a lengyel kormányt ,mert meg akarja akadályozni a kiküldött munkaerőre vonatkozó korlátozó uniós irányelvet.

 

Szydla arrogánsnak nevezte Macron szavait és felszólította, hogy tartózkodjon az ilyen hangvételtől:

 

„[Macron] arrogáns kijelentései talán politikai tapasztalatlanságából adódnak, amit nyilván bizonyos mértékben tolerálok, de elvárom, hogy ezeket a hiányosságait gyorsan orvosolja és a jövőben legyen tartózkodóbb. Ami a kiküldött munkaerő témáját illeti, Lengyelország és Közép-Európa a közös piac alapjait védik, miközben Franciaország az EU egyik alappillérét próbálja lebontani”

 

 hirdetes_810x300  

fogalmazott a lengyel kormányfő, hozzátéve, hogy Macron jobban tenné, ha más kormányok kritizálása helyett saját országa ügyeivel foglalkozna:

 

„Akkor talán sikerül ugyanolyan biztonságot és gazdasági növekedést elérnie, mint Lengyelországnak”

 

A kiküldött munkaerő korlátozása lényegében azt jelenti, hogy a közép-kelet-európai vállalatok a nyugat-európába, adott időszakra kiküldött munkásoknak nem adhatnának alacsonyabb bért, mint azt az adott ország szokás az ágazatban. Vagyis, a kelet-európai munkások versenyelőnye ez esetben megszűnne. Ez alapvetően szembe megy a Brüsszel által hangoztatott uniós pillérnek, a munkaerő szabad mozgásának – persze Franciaországot aligha bírálják emiatt.

 

A legtöbb munkást épp Lengyelország küldi ki (420 ezer évente), de Szlovákiát is nagymértékben érinti az intézkedés (98 ezer munkás évente). Lengyelországgal ellentétben azonban Robert Fico hajlik elfogadni a francia álláspontot. A témában bővebben itt és itt olvashat.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!