A kormányfő szerint az iskoláknak és a szülőknek el kellene vinniük a fiatalokat a nácizmus rémtetteinek helyszíneire.

 

A szlovák nemzeti felkelés ünnepén el kellene térnünk a formalitásoktól, és inkább az esemény lényegéről kellene beszélnünk” – mondta Robert Fico kormányfő ünnepi beszédében.

 

 „Arról kellene beszélnünk, hogy mire volt bátorságuk a nőknek és a férfiaknak 1944-ben. Nem tudom elképzelni, hogy napjainkban Szlovákiában az emberek miképpen tudnának szembeszállni hasonló kihívással. 1944-ben elfogadtuk a döntést, most ismét komoly kihívások várnak ránk”.

 

2004-ben beléptünk az Európai Unióba, most pedig arról kellene elgondolkodnunk, hogy képesek vagyunk-e tízéves ugrást megtenni az EU magjába. Ez a döntés nem lesz könnyű, de bízom benne, hogy az eddigi részvétünk az EU-ban rendkívül hasznos volt az országunk számára. Az egész politikai mérlegemet rááldozom arra, hogy ezt a vonatot most ne késsük le” – hangsúlyozta a kormányfő.

 

 hirdetes_300x300  

A fiatalok már nem is emlékeznek a sorompókra

 

Robert Fico szerint az emberek magától értetődő dolognak veszik azt, hogy az országban évtizedek óta béke honol. Az emberek már nem emlékeznek a határokon lévő sorompókra, sőt arra sem, hogy egykor létezett valamiféle szlovák korona.

 

Kevés, ha valaki eljön egy ilyen típusú eseményre. Mi támogatjuk a szeredi holokausztmúzeumot, emellett rendszeresen járunk olyan eseményekre, amelyek a felgyújtott falvakara emlékeznek meg.”

 

 „Jó lenne, ha az iskolák elvinnék a gyerekeket ilyen helyekre, hogy tudják, komoly dolgokról van szó. Ha az emberek megtudják, hogy mi történt például Kallóson, akkor megértik, hogy az, aki náci karlendítéssel tiszteleg, egy őrült, nem normális ember”

 

– egészítette ki a kormányfő.

 

Forrás és nyitókép: teraz.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!