A szlovák minimálbér jövő évi, 45 eurós (480 euróra) emelése a munkáltatók éves költségeit 61,4 millióval emelheti – véli a Munka, Szociális és Családügyi Minisztérium. A tárca legújabb elemzésében a minimálbér emelésének vállalkozói környezetre gyakorolt hatását vizsgálta.

 

Ha a legalacsonyabb bruttó bérek 480 euróra emelkednének, 119 ezer alkalmazott bruttó fizetése emelkedne. Közülük 70 ezren önálló gazdasági tevékenységet folytató személyeknek dolgoznak, 49 ezren pedig cégeknek. A béremelés körülbelül 30 ezer egyéni vállalkozó és 13,4 ezer cég bérköltségeit növelné.

 

A munkáltatók költségei így elérnék a 42,6 millió eurót. Számolni kell azonban a szociális biztosítónak és az egészségbiztosítóknak fizetett járulékokkal is, amelyek a minimálbér emelése miatt már 18,8 millió eurót tennének ki.

 

 hirdetes_810x300  

A Szlovák Vállalkozói Szövetség már korábban is elutasította a minimálbér adminisztratív, “asztal mögüli” emelését. Szerintük a munkaerőpiac legfontosabb paraméterének változtatása egyre inkább a politikusok marketingeszközévé válik, miközben ez rizikós és ártalmas lehet az országnak. A jövő évi minimálbér emelését a kormányfő május elsejei ünnepségeken jelentette be.

 

Webnoviny.sk / Körkép.sk
kép: thinkstockphotos.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!