Megérkezett a pozsonyi repülőtérre a belügyminisztérium által vásárolt második Airbus A 319-es típusú repülőgép. Az első Airbust 2016 júniusa óta használják, az új szerzemények a régi Tupolev repülőgépeket váltják fel. Az egyetlen, még szolgálatban lévő TU 154-es gépre az utolsó repülések várnak, ezt követően a kassai repülőmúzeumba kerül.

 

 

 

 hirdetes_810x300  

A minisztérium közleménye szerint akár 90 utas szállítására is képes, egészségügyi átalakítással pedig 6 pácienst tud szállítani. A gép korábban a francia kormány tulajdonában volt, Jacques Chirac elnök használta. Az első gépért 41,9 millió eurót, a második, 15 éves gépért 34,9 milliót fizetett a belügyminisztérium.

 

 

 

A kisebb, JAK-40 típusú orosz gépeket már lecserélték két holland gyártmányú Fokker 100-as repülőre. A minisztérium a gépeket egy osztrák társaságtól vásárolta, 1991-ben gyártották őket, 30 ezer órát repültek és 30 fő szállítására alkalmasak.

 

Érdekesség, hogy a magyar kormánynak nincsen kormánygépe, így előfordulhat, hogy a szlovák kollégákkal közösen utaznak. Legutóbb tavaly júliusban történt ilyen eset, akkor Robert Fico kormányfő a mongóliai EU – Ázsia csúcsra igyekezve elvitte Szijjártó Péter külügyminisztert is:

 

kép: Facebook

 

Webnoviny.sk / Körkép.sk
képek: SITA/Martin Medňanský

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!