A szlovák származású cseh milliárdos, Andrej Babiš ellen a rendőrség már indíthat eljárást – szerdán a cseh képviselők megvonták az egykori pénzügyminiszter mentelmi jogát.

 

Babiš ellen a Čapí hnízdo luxuskomplexum kétes finanszírozása miatt folyik nyomozás. A cseh oligarcha, aki az ANO párt elnöke is egyben, maga is felszólította saját képviselőit, hogy a mentelmi jog megvonása mellett voksoljanak.

 

„Kiszolgáltatásom mellett fogok szavazni, még ha a rendőrség hozzáállásával nem is értek egyet”

 

mondta Babiš. Pártja az ANO a jelenlegi kormánykoalíció tagja, ám az elmúlt időszakban egyre nőtt a feszültség közte és a Bohuslav Sobotka cseh kormányfő által vezetett ČSSD között, az ANO népszerűsége ugyanis ma már nagyobb, mint Sobotka pártjáé.

 hirdetes_300x300  

 

A Čapí hnízdo esetében mintegy 50 millió eurónyi uniós forrásról van szó. A komplexum eredetileg az Agrofert cégóriás tulajdona volt, de hogy a kis- és középvállalkozásoknak és turisztikára szánt uniós pénzekből meríthessen, egy anonim kis cégre írták át.

 

Öt évvel később (ennyi ideig kell fenntartani egy uniós projektet, ha dotációt nyer) visszakerült az Agroferthez.

 

Babiš szerint koalíciós partnerei pontosan tudták és ismerték az ügy részleteit, mikor kormányt alakítottak vele, ezért a mostani eljárást választási kampánynak tekinti.

 

SME.sk

Nyitókép: iHned.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!