Az Európai Bíróság kvótaügyben hozott ítélete elősegítheti a dublini rendszer reformját Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke szerint, aki az áthelyezési kvóták további megemelését is vázolta a Corriere della Sera című olasz napilapban pénteken közölt interjúban.

 

Antonio Tajani kijelentette: az Európai Bíróság ítélete elismerte, hogy a migráció vészhelyzetet teremtett, és ezzel nem lehet kizárólag néhány országot terhelni.

 

Az Európai Parlament elnöke hozzátette, hogy a bírósági ítélet a dublini rendszer reformját is ösztönzi, vagyis annak az eltörlését, hogy a „menekültet abban az országban kell tartani, amelyben belépett” az EU területére. A kvótaügyben hozott ítélettel „most megváltoztathatjuk a menekültekre vonatkozó dublini szabályokat” – mondta Tajani.

 

 hirdetes_400x285  

Kifejtette, hogy az Európai Bizottság tervei szerint a menekülteket akkor helyeznék át más tagállamokba, amikor az adott országra meghatározott menekültkvóta eléri a 150 százalékot. Az Európai Parlamentnek viszont az a javaslata – számolt be Antonio Tajani -, hogy az áthelyezések már 100 százaléknál megkezdődjenek.

 

Antonio Tajani szerint az áthelyezést elutasító országok a szolidaritásra mondtak nemet olyan országok felé, mint Olaszország is, „amelyek segítettek nekik, amikor meg akartak szabadulni a szovjet iga alól és a kommunista diktatúrától. Most továbbra is támogatjuk őket az európai strukturális alap forrásaival, amelyeknek nettó kedvezményezettjei. A szolidaritás azonban nem lehet egyirányú, máskülönben nincs értelme az unió tagjának lenni” – mondta. Az európai uniós politikus megjegyezte: „Ezzel együtt meggyőződésem, hogy anyagilag segíteni kell az olyan országokat mint Magyarország a külső határok védelmében”.

 

Antonio Tajani hangsúlyozta, hogy nem „végtelen tömegek” áthelyezéséről van szó, hanem néhány ezer törvényesen elismert menekültről, akik nem gazdasági bevándorlók. Hozzátette, hogy Olaszországból akár már „holnap reggel” 4 ezer menekültet át lehetne helyezni.

 

MTI

Nyitókép: Politico.eu/Antonio Tajani az EP elnöke (balra), Angela Merkel német kancellár (középen) és Jean-Claude Juncker az EB elnöke (jobbra)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!