Van esély a menekültek európai uniós tagállamok közötti szolidáris elosztására – mondta Angela Merkel egy vasárnapi lapinterjúban.

 

A német kancellár a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című lapban megjelent interjúban az Európai Bíróság kvótaperben hozott ítéletéről szólva kiemelte: „nagyon üdvözlöm a bíróság döntését„.

 

A tagállamok nagy többsége nem perelt a menekültek elosztása miatt, és nem az az álláspontja, hogy soha nem akar befogadni egyetlen menekültet sem. Ezért „látok esélyt arra, hogy a nem nagyon távoli jövőben eljutunk a menekültek szolidáris elosztásáig, ha kitartóan dolgozunk és figyelembe vesszük valamennyi tagország egyéni adottságait és eltérő gazdasági erejét” – mondta a kereszténydemokrata politikus.

 

 hirdetes_810x300  

Valószínűleg jobban ki lehet alakítani egy elosztási mechanizmust, ha „a menekült- és a migrációs politika minden további eleme stabil„, vagyis ha eredményes a menekülésre késztető okok megszüntetéséért folytatott küzdelem, hatékony az uniós külső határok védelme, az EU fejlesztési partnerségi kapcsolatot alakít ki Afrikával és sikerül messzemenően felszámolni az embercsempészetet. Ebben az esetben „eloszlik a bizalmatlanság a rendezett, legális migrációval szemben„. Azonban „legkésőbb ekkor meg kell követelni a belső szolidaritást az Európai Unióban”, mert ha a migráció ügyében nincs szolidaritás, akkor más területeken sem lesz, ami „keserű” következményekkel járna a tagországok közötti összetartást illetően

 

Arra a felvetésre, hogy vannak eltérések Magyarország és Szlovákia álláspontja között, azt mondta: „valóban látok árnyalatokat és eltéréseket a visegrádi országoknál; főleg Szlovákia, de Csehország is rugalmasabb, ezért ésszerű minden kormánnyal külön tárgyalni„.

 

MTI

Nyitókép: AP

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!