Frissítve: 23.51 Oroszország több nagyvárosában szerdán is tömeges evakuálást kiváltó hamis bombariadók voltak. A hullám elérte Moszkvát is: a hatóságokhoz a nap folyamán elrejtett pokolgépekről szóló névtelen telefonhívások érkeztek, amelyek miatt sajtóértesülés szerint több mint 50 ezer embert kellett az utcákra menekíteni.

 

Hamis bejelentések miatt vasárnap óta Vlagyivosztoktól Kalinyingrádig tucatnyinál több vidéki településen közintézményeket, pályaudvarokat, repülőtereket, piacokat, szállodákat, filmszínházakat és bevásárlóközpontokat kellett kiüríteni. Az evakuálás több tízezer embert érintett. Robbanószerkezetet egyelőre sehol sem találtak.

 

Moszkvában a Gazeta.ru hírportál szerint szerda estig több mint 50 ezer embert kellett utcára menekíteni. Névtelen telefonhívások szerint 22 bevásárlóközpontban, köztük a GUM-ban és az AfiMall Cityben, négy pályaudvaron, három központi fekvésű szállodában, valamint a Nemzetközi Kapcsolatok Moszkvai Állami Egyetemén (MGIMO), a jogtudományi akadémián és a főváros egyes számú orvosi egyetemén kellett volna pokolgépnek robbannia. Az Interfax úgy tudja, hogy a Vörös térrel kapcsolatban is érkezett bejelentés.

 

 hirdetes_300x300  

Irkutszkban a nap folyamán mintegy tíz, iskolákban, közlekedési csomópontokon és plázákban elhelyezett bombákra figyelmeztető hamis jelzés futott be. Hasonló hívásokat kaptak a nap folyamán Petropavlovszk-Kamcsatszkijban, Habarovszkban, Tomszkban, Jakutszkban, Csitában, Abakánban, Blagovescsenszkben és Szaratovban is.

 

A sorozatos bűncselekmények ügyében vizsgálat indult. Az Interfax cseljabinszki hatósági forrásokra hivatkozva azt írta, hogy megalapozott feltételezés szerint „külföldről szervezett” spam-támadás zajlik.

 

A TASZSZ hírügynökség kedden úgy értesült, hogy a hívásokat egy nemzetközi virtuális telefonközpont közbeiktatásával intézték, a RIA Novosztyi pedig az írta, hogy a hatóságok gyanúja szerint Ukrajnából érkezhettek a hamis riasztások.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!