Tavaly mintegy 213 millió jegyet adtak el a francia mozik, megelőzve a briteket és a németeket – közölte hétfőn a francia Nemzeti Filmközpont (CNC). Nagy-Britanniában 168,3 millió mozijegyet vettek tavaly, míg Németországban 121,1 milliót.

 

Franciaország a mozibevételeket illetően is az első helyen áll Európában: 1,39 milliárd euró folyt be tavaly a jegyeladásokból, a második helyen ebben az összesítésben is Nagy-Britannia végzett Németország előtt.Utoljára 2011-ben mutattak ilyen jó eredményt a francia mozik, akkor 217,2 millióan vásároltak mozijegyet. Frédérique Bredin, a CNC igazgatója történelmi rekordként értékelte a tavalyi eredményeket hétfői sajtótájékoztatóján.

 

A legnagyobb kasszasiker Franciaországban tavaly a Zootropolis – Állati nagy balhé című Oscar-díjas amerikai animációs film volt 4,78 millió nézővel, megelőzve a Les Tuche 2 – Le reve américain (A Tuche család 2 – amerikai álom) című francia vígjátékot. A legnézettebb tíz film közül nyolc amerikai, egy francia és egy brit. Franciaországban tavaly 2045 mozi működött, ezekben 5843 teremben lehetett filmeket nézni. Tavaly 102 új termet adtak át a francia mozikban.

 

 hirdetes_810x300  

Országszerte mindenhol nő a mozitermek száma, de az elmúlt két évtizedben elsősorban az 50 ezernél kevesebb lakosú településeken, ahol gyakran az egyetlen kulturális helyszínt jelentik a mozik – hívta fel a figyelmet a CNC. Franciaországban elsősorban a fiatalok számítanak mozirajongónak, a nézők harmada 25 év alatti.

 

MTI
kép: cloudfront.net

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!