A Közép-Európát érő kihívásokról beszélt felszólalásában a magyar külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ-közgyűlés 72. ülésszakának általános vitáján pénteken New Yorkban.

 

Szijjártó Péter a régiót érintő kihívások között nevezte meg az illegális migrációt és a növekvő európai terrorfenyegetettséget, a Kelet és a Nyugat közötti kiegyensúlyozott együttműködés megteremtésének szükségességét, továbbá a nemzeti kisebbségek jogainak megvédését. A kisebbségek ügyéről szólva kitért az ukrán oktatási törvény módosítására, és azt kérte az ENSZ-től, hogy ne hagyja szó nélkül a történteket.

 

A külügyminiszter megdöbbentőnek nevezte, hogy a barbár terrortámadásoknak, a tömeges nemzeti és nemzetközi jogsértéseknek és annak ellenére, hogy ezrek veszítik életüket a Földközi-tengeren, még mindig vannak olyan nemzetközi szervezetek, nagy és erős országok, amelyeknek vezetői előnyösnek tartják a migrációt. Ez teljeséggel elfogadhatatlan és felelőtlen hozzáállás – vélte.

 

 hirdetes_810x300  

Szijjártó Péter kijelentette, hogy Magyarország álláspontja egyértelmű: minden államnak alapvető joga és felelőssége a polgárai biztonságának garantálása, és ennek érdekében saját határainak védelme, valamint annak meghatározása, hogy kit enged be a területére és kit nem.

 

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy ugyanakkor keresztény országként Magyarország kötelességének érzi, hogy segítsen a rászorulóknak, de oda kell vinni a segítséget, ahol arra valóban szükség van. Magyarország komoly összegekkel támogatja a közel-keleti és észak-afrikai keresztény közösségeket – fűzte hozzá.

 

A kisebbségek bármifajta diszkriminációja elfogadhatatlan

 

A nemzeti kisebbségek jogaival kapcsolatban a külügyminiszter közölte: ez nagyon érzékeny kérdés Magyarország számára, hiszen magyarok milliói élnek az országhatárokon túl. A kisebbségek jogait a nemzetközi közösség minden tagjának tiszteletben kell tartania, a kisebbségek bármifajta diszkriminációja elfogadhatatlan – jelentette ki.

 

Szijjártó Péter kiemelte: a kisebbségek jogai között az egyik legfontosabb az anyanyelv használatához való jog, így az anyanyelven való tanulás joga is. Az ukrán parlament azonban szeptember elején az oktatási törvényt úgy módosította, hogy az drasztikusan korlátozza a kisebbségek jogait az oktatás és a nyelvhasználat vonatkozásában, elvették a tíz év feletti gyermekektől az anyanyelven való tanulás jogát – közölte.

 

Magyarország mindig kiáll a magyar közösségek mellett, bárhol is éljenek a világban, és nem hagyja magukra őket, mert ez az ország kötelessége, felelőssége – zárta felszólalását Szijjártó Péter.

 

MTI

Nyitókép: New York, 2017. szeptember 22., A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az ENSZ-közgyûlés 72. ülésszakán a világszervezet New York-i székházában 2017. szeptember 22-én. MTI Fotó: KKM

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!