Az exit poll felmérések alapján Angela Merkel pártja, a CDU/CSU nyerte meg a mai német választásokat 33 százalék körüli eredménnyel. Ez a négy évvel ezelőtti voksoláshoz képest 8 százalékpontos zuhanást jelent számukra.

 

A CSU bajor testvérpárt Bajorországban 38 százalékos eredménnyel számolhat, ami majdnem 11 százalékos zuhanást jelent 2013-hoz képest. A CSU-n belül egyesek „kész katasztrófának” nevezték az urnázás utáni felmérések adatait.

 

Martin Schulz és az SPD történelmi vereséget szenvedett, az exit poll szerint a voksok 20 százalékát szerezheti meg. A szociáldemokraták szinte azonnal bejelentették, hogy véget vetnek az együttműködésnek Merkellel, és ellenzékbe vonulnak.

 hirdetes_810x300  

 

A harmadik legerősebb német párt várhatóan a bevándorlás-ellenes AfD lesz, akivel szinte minden más párt kizárta az együttműködést. Ettől függetlenül 13 százalék körüli szavazatarányra számíthatnak. Az AfD azonban nagyon jól szerepelt (a becslések szerint) Kelet-Németországban, ahol a második legerősebb pártként végzett a CDU után (21 százalékkal), de van olyan felmérés, ami 27 százalékos győzelmet (!) jósol a szélsőjobboldali pártnak.

 

Ha a hivatalos eredmények is a felmérések eredményeit hozzák, akkor csak az ún. Jamaica-összetételű kormány jöhet szóba: CDU/CSU-Zöldek-FDP. Ám ez sem lesz kényelmes koalíció Merkelék számára, csak szűk többségük lesz a parlamentben.

 

Németország választ: Valószínűleg Merkel alakíthat kormányt, Schulz ellenzékbe vonul – Percről percre a Körképen

 

Körkép.sk

Nyitókép: twitter/tagesschau

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!