Hivatalosan is befejeződik az Európai unió migránselosztási programja – írja a TA3.com hírtelevízió internetes kiadása. Az Európai Bizottság sikeresnek nevezte a rendszert, sokan azonban az ellenkezőjét állítják. Tény, hogy az elosztási mechanizmus nem működött, sok országban nem volt hajlandóság a migránsok befogadására.

 

A kötelező betelítési kvótákat két évvel ezelőtt fogadta el német nyomásra az Európai Tanács. Az eredeti terv 160 ezer migráns elosztásáról szólt, ennek azonban csak töredékét (29 ezer fő) teljesítették a tagállamok. A TA3 szerint a kvóták a mai nappal érvényüket vesztették, mert lejárt végrehajtási határidejük.

 

Fellélegezni azonban nincs ok. Lomnici Zoltán, magyarországi alkotmányjogász a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta, hogy Németországban már most kész tényként kezelik, hogy egy állandó elosztási rendszert építenek ki Brüsszelben.

 

 hirdetes_810x300  

Lomnici vitatta a Bizotság kijelentését, miszerint a kvóták sikeresek lettek volna, hiszen maga Németország is csak 28 százalékban teljesítette. Elmondta, hogy a német sajtó arról cikkezik, ha nem sikerül konszenzust kialakítani a tagállamok között újabb elosztási mechanizmusról, akkor megint egy többségi szavazással kényszerítenék rá a „renitens” államokra akaratukat a mageurópa államai (Németország, Franciaország, Hollandia, stb.).

 

TA3.com, Kossuth Rádió

Nyitókép:

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!