A kommunizmus a XX. század legtovább tartó európai tragédiája volt – jelentette ki Haraszti Attila, Magyarország kassai főkonzulja szerdán a felvidéki Eperjesen (Presov), ahol beszédet mondott a Maléter Pál születésének 100. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen.

 

Az 1956-os szabadságharc és forradalom – Eperjesen született – honvédelmi minisztere előtt tisztelgő rendezvény a kommunizmus áldozatainak helyi emléktáblájának megkoszorúzásával kezdődött.

 

Haraszti Attila kassai főkonzul úgy fogalmazott: Maléter Pálnak azért kellett meghalnia, mert 1956-ban vezető szerepet vállalt az elnyomó kommunista rendszer elleni harcban.

 

 hirdetes_810x300  

Kiemelte: a XX. század legtovább tartó európai tragédiájának, a kommunizmusnak szinte megszámlálhatatlan áldozata volt. Hozzáfűzte: ezeknek az áldozatoknak az emléke, valamint a jövő generációkkal szembeni felelősség kötelez a fájdalommal és tragédiákkal teli múlt láttatására, a gonosz diktatúra igazi arcának megmutatására, hogy intő jel legyen a fiatal nemzedéknek: nem engedheti meg, hogy megismétlődjön a múlt. Hangsúlyozta: a kommunizmus áldozatainak sorsa arra kell emlékeztessen, hogy a szabadság, amelyben élünk, egyáltalán nem magától értetődő, hanem nagyon sok szenvedés és véráldozat eredménye.

 

Andrea Turcanová, Eperjes polgármestere beszédében a kommunista megtorlás áldozatává vált, a Nagy Imre-perben halálra ítélt és kivégzett Maléter Pál példamutató életéről beszélt. Hangsúlyozta: Maléter Pál életével és az általa felvállalt értékekkel példát mutatott, s ennek a példának az üzenetét – azt, hogy az igazságért és az igazságosságért érdemes harcolni – ma leginkább a fiatal nemzedéknek kellene magáévá tennie.

 

A koszorúzás után az Eperjesi Evangélikus Kollégium dísztermében Maléter Pál és a jelen címmel tartottak emlékkonferenciát, mások mellett Gyenes Juditnak, Maléter Pál özvegyének és Prőhle Gergelynek, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának részvételével. Az emlékkonferencián a Maléter család eperjesi és kassai történetéről, illetve Maléter Pál 1956-ban betöltött szerepéről és a kommunizmus eperjesi áldozatairól szóló előadások hangzottak el.

 

MTI
Nyitókép: kotoszo.blog.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!