Tavaly minden szlovákiai lakos átlagosan 6 160 euróval tartozott, ami felével több mint egy lengyel állampolgár adóssága és kétszer annyi, mint egy magyarországi lakos tartozása. A szlovákiai lakosok adóssága a kedvező gazdasági élénkülés ellenére a legmagasabbak közé tartozik Közép-Kelet-Európában.

 

A Global Wealth Report felmérés során az Allianz csoport vizsgálta a világ 53 országában élő háztartások pénzügyi vagyonát. A tanulmány szerint a legutóbbi tíz év alatt a szlovák állampolgárok adóssága megháromszorozódott, miközben pénzügyi eszközeik csak megkétszereződtek azonos időszak alatt.

 

Az Allianz szerint a lakosok adósságai már második éve haladják meg a megtakarításokat. Az egy főre eső 6 150 megspórolt euróval Szlovákia a 39. helyre kerül az országok jóléti rangsorában. A szlovákoknál a magyarok, lengyelek és bolgárok is vagyonosabbak, nem beszélve a csehekről, ahol az egy főre eső pénzügyi eszközök tiszta értéke 12 630 euró.

 

 hirdetes_810x300  

Jó hír viszont, hogy a Szlovákiában élők pénzügyi eszközei tavaly 9,8 százalékkal emelkedtek, ami a második legnagyobb érték a pénzügyi válság óta. A megtakarítások 60 százalékát továbbra is bankokban tartjuk, ami a legmagasabb arány a régióban.

 

A tanulmány szerint viszont az egész világ eladósodik, a háztartások kötelezettségei 2016-ban 5,5 százalékkal emelkedtek, ami azt jelenti, hogy az adósság 2009 óta gyorsabban nőtt, mint a globális nominális termelés.

 

 

Webnoviny.sk
kép: webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!