Ez elmúlt napokban sokan azt tapasztalhatták, hogy miközben épp a Denník N internetes kiadásában böngésztek, a vírusirtójuk egymásután többször is figyelmeztetést írt ki egy trójai faló miatt. Most kiderült, mi állt a háttérben.

 

Az egyik legolvasottabb szlovák napilap internetes oldala az elmúlt két napban olyan scriptet tartalmazott, amit kriptovaluta-bányászatra (pl. Bitcoin, Monero, stb.) használnak. Ez a script azonban durván visszafogja számítógépünk teljesítményét böngészés közben.

 

Nagyon leegyszerűsítve a dolgot, arról van szó, hogy a script segítségével számítógépünk teljesítményének egy jelentős részét „lefoglalják” kriptovaluta-bányászat céljából. A Denník N esetében a Monero nevű virtuális pénz bányászatára akarta rábírni az olvasók számítógépét egy Coinhive nevű program. Akár a processzor teljesítményének 100 százalékát is lenyúlhatták rajta keresztül, vérlázító teljesítményzuhanásra kárhoztatva a felhasználókat. Legalábbis, ha a vírusirtó nem tartóztatta fel a programot.

 

 hirdetes_810x300  

A Denník N hivatalosan is elnézést kért a kellemetlenségért. Tomáš Bella lapalapító elmondta, hogy amint észrevették a kéretlen scriptet, azonnal eltávolították.

 

„Nagyon sajnáljuk, a hiba az egyik hírlevelet működtető cégnél történt, aki aktiválta a scriptet. Nem volt róla tudomásunk. Soha semmi ilyesmit nem engedélyeztünk volna. Az illető céget azóta kidobtuk az oldalunkról”

 

nyilatkozta Bella az Androidportálnak.

 

Nemrég az egyik legnépszerűbb torrentoldal, a The Pirate Bay indított el titkos kriptopénz-bányászatot anélkül, hogy azt egyeztette volna felhasználóival (lévén, ha már úgy is lopnak, miért kérdezne rá…). Mikor kiderült, hatalmas volt a felháborodás, majd a The Pirate Bay adott ki egy elnézést kérő nyilatkozatot, amelyben kijelentette, hogy csak tesztüzemről volt szó.

 

HNonline.sk, Körkép.sk

Nyitókép: NBCNews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!