Ruhátlan modellt ábrázoló szénrajzot találtak egy francia reneszánsz gyűjteményben, ami a Mona Lisa vázlata lehet – írta a BBC hírportálja.

 

A szakértők a párizsi Louvre Mona Lisájának vizsgálata után úgy vélik, a vázlatot „legalább részben” Leonardo da Vinci készítette. A szénrajz 1862 óta a Párizstól északra lévő Chantilly-palota Condé múzeumában található reneszánsz gyűjtemény része.

 

Fotó: AFP

 

Az arc és a kéz kidolgozottsága valóban figyelemre méltó, nem egy gyenge másolatról beszélünk. Olyan munkáról van szó, amelyen Leonardo élete vége felé a Mona Lisával párhuzamosan dolgozhatott” – mondta el Mathieu Deldicque kurátor az AFP hírügynökségnek. „Szinte bizonyos, hogy a rajz egy olajfestmény előtanulmánya„– tette hozzá.

 hirdetes_300x300  

 

Fotó: Twitter

 

Deldicque több bizonyítékot is felsorolt, melyek Leonardo szerzőségét támasztják alá: a kezek és a test mindkét képen szinte azonos, a portrék majdnem ugyanolyan méretűek, a modell alakja körül található kicsiny lyukak arra utalnak, hogy a rajz alapján kerültek a körvonalak a vászonra.

 

Időbe telik a bizonyítás. A szénrajz rendkívül törékeny, ezért nagyon nehéz vizsgálni”- magyarázta Mottin.

 

Forrás: BBC/teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!