A francia kormány két év leforgása alatt lehetővé akarja tenni tízezer menekült legális belépését Franciaországba. A DPA ügynökség szerint Emmanuel Macron francia államfő mindezt hétfőn jelentette be azután, hogy Párizsban találkozott az ENSZ menekültügyi főbiztosával, Filippo Grandival.

 

Franciaország a tízezer menekült számára kialakított helyet az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) együttműködésével szeretné megvalósítani. Az ajánlat azokra a menekültekre vonatkozik, akik jelenleg Törökországban, Libanonban, Jordániában, Nigerben vagy Csádban tartózkodnak.

 

A francia belügyminiszter, Gérard Collomb szerint a menekültek befogadására 2019 októberéig kerül sor. Háromezer helyet azok számára biztosítanak, akik védelemre szorulnak és akik elakadtak az olyan átutazó országokban, mint Csád és Niger.

 

 hirdetes_810x300  

Válasz a migrációs csúcstalálkozóra

 

Macron hangsúlyozta, hogy az elkövetkezendő hetekben kezdetét veszi az OFPRA francia menekültügyi hivatal és az UNHCR közös missziója a fent említett afrikai országokba. A misszió célja, hogy kiválasszák azokat az embereket, akik menedéket kaphatnak.

 

Párizs ezúton szeretné megvalósítani az augusztusi migrációs csúcstalálkozón elfogadott azon terveket és célokat, melynek során Franciaország és az EU többi országa elfogadta, hogy némelyik afrikai menekült számára engedélyezik a legális utat Európába. Mindezért cserébe megszűnik a Földközi-tenger zajló illegális migráció. Az Európai Bizottság az illegális migráicó korlátozása érdekében szeptemberben azt javasolta az európai országoknak, hogy az ún. harmadik ország áttelepítésének keretén belül az elkövetkezendő két évben 50 ezer menekültet fogadjanak be Európába.

 

Forrás: Aktuality.sk

Nyitókép: TASR

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!