Az államfő kijelentette, hogy a kormány kudarcának köszönhető az, hogy az Európai Unión belül Szlovákiában a legmagasabbak az energiaárak.

 

Andrej Kiska államfő ma kijelentette, hogy a hálózati ágazatokat szabályozó törvény miatt másodszor fordul az Alkotmánybírósághoz. „Felkérem az Alkotmánybíróságot, vizsgálja meg, összhangban van-e a törvény az alkotmánnyal és az Európai Unió jogrendjével” – jelentette ki Kiska, majd hozzátette, hogy az állam kudarcot vallott az energiaárak megállapítása során, mivel a szlovákiai állampolgárok fizetik a legmagasabb energiaárakat az Európai Unión belül.

 

Az Árszabályozási Hivatalnak (ÚRSO) az energiaárakkal kapcsolatban hozott döntése minden állampolgárt érint” – hangsúlyozta Kiska. A kudarc szerinte látszik mind az állampolgárok, mind a munkáltatók számára kiszabott árakon.

 

 hirdetes_400x285  

Kiska azt is elmondta, hogy szerinte az Árszabályozási Hivatalnak függetlennek kellene lennie. A kormánykoalíció azonban olyan változásokat fogadott el, amelyek az Európai Unió szabályaival ellentétben állnak.

 

A köztársasági elnököt az is zavarja, hogy az Árszabályozási Hivatal új elnökét nem a köztársasági elnök és a kabinet megegyezése alapján választják ki, hanem ez a tisztség már teljesen mértékben a kormány hatáskörébe tartozik. „Az Árszabályozási Hivatal elnöki tisztsége politikai tisztség lett” – jegyezte meg Kiska.

 

Forrás: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!