Kemény vádak miatt kellett magyarázkodnia Németország legnagyobb multinacionális cukorkagyártójának, a Haribonak, amelyet a legtöbben népszerű gumicukor termékei által ismernek.

 

Az ARD német közszolgálati televízióban csütörtökön vetítettek le egy dokumentumfilmet, amely kendőzetlenül mutatja be, hogy a Haribo termékei milyen szorosan kötődnek a modern rabszolgasághoz.

 

A Haribo gumicukorkák egyik legfontosabb alapanyaga a karnauba viasz, ettől lesznek a mackóformájú édességdarabok fényesek és ettől nem tapadnak össze.

 

 hirdetes_300x300  

A karnauba viaszt a karnauba pálam leveléből nyerik ki, ami azonban kizárólag Brazília egy távoli területén terem, a dél-amerikai ország legszegényebb régiójában. Innen importálja Németország, az USA és Japán a viaszt 100 millió dolláros tételekben.

 

Forrás: DW

 

A dokumentumfilm tanúsága szerint a karnabua pálmaleveleket vágó dél-amerikai munkások napi 12 dolláros bérért dolgoznak az ültetvényeken, azt a vizet isszák, amit épp találnak, a legtöbbször a teherautókon alszanak összezsúfolva, és sok munkás még kiskorú.

 

A brazil munkaügyi minisztérium modern rabszolgaságról beszél, amelynek világszerte 40,3 millió áldozata van.

 

A dokumentumfilm ellátogatott az –szak-németországi sertéstelepekre. A zselatin alapanyaga ugyanis a sertésbőr. A filmes stáb azonban olyan jelenteket vett filmre, ami felháborította a német közvéleményt: a sertések ivóvíz nélkül, saját ürülékükben és elhullott társaik között élnek. Ezeka  körülmények egyértelműen sértik a ma hatályos német állatvédelmi előírásokat.

 

A Haribo nyilatkozatában tagadta a vádakat, de „proaktív módon” tárgyalásokba kezd a beszállítókkal.

 

DW.com

Nyitókép: DW.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!