A Szlovákiában megkérdezettek 50 százaléka jó dolognak tartja az Európai Uniós tagságot, ugyanakkor ez alacsonyabb az uniós átlagnál (57 százalék) – derült ki az Eurobarometer legújabb felméréséből.

 

A felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadók csaknem háromnegyede (74 százalék) meg van róla győződve, hogy Szlovákia profitált az uniós tagságból. Az Európai Parlament szlovákiai irodájának sajtóattaséja,  Soňa Mellak szerint ez az egyik legmagasabb arány az uniós országok között, az európai átlag 64 százalék.

 

Arra is rámutatott, hogy a szlovákiaiak 39 százaléka érzi úgy, hogy uniós szinten “Szlovákia hangja jobban hallható”, ez viszont alacsonyabb az európai átlagnál (47 százalék). Érdekesség, de a lakosság 60 százalékát nem érdeklik az európai ügyek, az uniós témák iránt csak 39 százalék mutatott érdeklődést. Ennél is sokkolóbb, hogy a szlovákiaiak mindössze 30 százaléka érdeklődik a 2019-es évi EP-választás iránt – ez az egyik legalacsonyabb arány Európában.

 

 hirdetes_300x300  

Az eredmények alapján az ország lakosai leginkább a terrorizmustól és ellenőrizetlen migrációtól tartanak leginkább (48, illetve 45 százalék). A problémák sorában a szegénység és munkanélküliség elleni küzdelem (39 és 36 százalék) következik. Az Európai Unión állampolgárai szintén a terrorizmus (58 százalék), munkanélküliség (43 százalék), szegénység (42 százalék) és migráció (35 százalék) okozta veszélyektől tartanak leginkább.

 

A felmérést szeptember 23 és október 2 között végezték el mind a 28 tagállamban, összesen 27.881 fő megkérdezésével. Szlovákiában 1084-en vettek részt a kutatásban.

 

Teraz.sk
kép: takimai.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!