A nyelvhasználat és a identitás kéz a kézben jár Katalóniában – írja a Deutsche Welle. Az angol nyelvű német portál háttércikkében a katalán nyelvhasználati viták szerepét fejtegeti a függetlenségi válság kapcsán.

 

A DW szerint a katalán nyelvi jogok és az oktatási rendszer áll legújabban a viták középpontjában, miután Alfonso Dastis spanyol külügyminiszter egy külföldi lapnak nyilatkozva kijelentette, hogy a katalán iskolákban tanítanak katalán, angol, német, francia nyelvet, de spanyolt nem.

 

Csak olaj volt a tűzre a katalán néppárti vezető, Xavier Garcia Albiol válasza, aki kijelentette, hogy a katalán gyerekek „megtanulják gyűlölni Spanyolországot”.

 

 hirdetes_300x300  

Katalóniában a diákok a matematikától a társadalomtudományokon át a művészettörténetig mindent katalán nyelven tanulnak. Kivételt csak a spanyol és idegennyelv-oktatás képez. A ragaszkodás a saját nyelvhez nem véletlen. Közel negyven évig a Franco-rezsim szabályai szerint tanították a katalán nyelvet, aminek köszönhetően az akkor felnőtt generációk nagy része ma egynyelvű, mégpedig spanyolajkú.

 

A Franco-rezsim bukása után azonban a demokratikus átalakulás utat nyitott a „nyelvi normalizáció” előtt, ami visszahozta a katalán nyelvet az oktatásba, az ügyintézésbe és médiába. Az oktatásban az otthon, családban használt nyelv került a középpontba. A cél a spanyol nyelv dominanciájának csökkentése és a két nyelven beszélő társadalom elérése volt.

 

A statisztikák szerint a Katalóniában élő spanyol állampolgárok 36 százaléka használja csak a katalán nyelvet a személyes érintkezésben. Nagyjából 50 százalékuk mondja azt, hogy a spanyol az anyanyelvük. A lakosság 80 százaléka beszél katalánul, és 90 százaléka spanyolul. A felsőoktatási intézményekben a diákok spanyol nyelven felvételiznek – a katalán diákok pedig rendre átlagon felül teljesítenek.

 

A spanyolok most azt mondják, hogy Katalóniában túlságosan átpolitizált a nyelvoktatás, amely a katalán nyelv dominanciáját hirdeti.

 

Körkép.sk

Nyitókép: forbes.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!