Az EU tagállamai elhalasztották a glifozát betiltásáról szóló szavazást – vagyis egyelőre nem lehet tudni, kivonják-e a forgalomból a rákkeltő-gyanús gyomirtót, ahogy az Európai Parlament tegnap nyilatkozatban kezdeményezte.

 

Európa-szert 1,3 millióan írták alá azt a polgári kezdeményezést, amely a glifozát-hatóanyagú gyomirtók teljes kivonását követeli 2020-ig. A glifozát használati engedélye idén decemberben lejár, az Európai Bizottság pedig javasolta annak újabb 10 évvel történő meghosszabbítását.

 

Az illetékes uniós hatóságok vitatják a glifozát karcinogén voltát, de több tanulmány is napvilágot látott, hogy valóban rákkeltő anyagról van szó. A Bizottság próbálja az időt húzni, „független” teszteket és tanulmányokat követel, mielőtt a teljes betiltás mellett döntenének.

 

hirdetes_starlux810x300

A tagállamok szavazásának elmaradása inkább rossz  hír a kivonsá-pártiak számára. Az euractic.com portál szerint Franciaország és Olaszország várhatóan ellene szavazott volna, így az engedély meghosszabbításához szükséges minősített többség nem volt garantált.

 

Körkép.sk

Nyitókép: europarl.europa.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!