A személyzet hat tagját, köztük egy magyart raboltak el kalózok egy német hajóról még szombaton hajnalban – jelentette a Reuters hírügynökség.

 

Négy fülöp-szigeteki, egy ukrán és egy magyar állampolgárt raboltak el kalózok Nigéria (Afrika középnyugati partvidéke) partjainál, a Niger folyó torkolatánál, amely az ország legfontosabb gazdasági központja gazdag kőolajlelőhelyei miatt.

 

Nigériában nem ritkák az ilyen bűncselekmények, elképesztő méreteket ölt a bűnözés. A teherhajók a kalózoknak könnyű célpontot jelentenek, mert lomhák. Az emberrablók valószínűleg váltságdíjat követelnek majd a legénységért, bár egyelőre még nem teremtettek kapcsolatot a hatóságokkal. A hajó maradék 12-fős legénységével elhagyta Nigéria partjait.

 

  hirdetes_300x300   

„Most a legfontosabb, hogy megpróbáljunk kapcsolatba kerülni az emberrablókkal és megpróbáljuk biztonságosan kiszabadítani a legénység tagjait”

 

mondta a sajtónak a Peter Doehle Schiffahrts KG német vállalat szóvivője – ez a cég a hajó tulajdonosa és a túszok munkáltatója.

 

Reagált a magyar külügy is

 

Szijjártó Péter mai sajtótájékoztatóján azt mondta: egyelőre nem tudnak arról, hogy az emberrablóknak követeléseik lennének, így nem kívánt arra a kérdésre válaszolni, hajlandó lenne-e váltságdíjat fizetni a magyar kormány.

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium minden konzuli és diplomáciai eszközt felhasználva, a Terrorelhárítási Központtal együttműködve dolgozik az ügy megoldásán – mondta a miniszter.

 

A TEK közleményben tudatta, hogy válságközpontja megkezdte a működést, és felvette a kapcsolatot a külföldi társszervekkel.

 

Reuters.com, MTI

Nyitókép: maritime-executive.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!