Hétvégén Szlovákiát is eléri a tél első fuvallata. Péntektől ugyanis arktikus levegő kezd el áramlani Szlovákia térségébe.

 

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) információ szerint pénteken északnyugatról nagyon gyorsan Közép-Európa felé veszi az irányt az a hidegfront, ami Szlovákiában 5 fokos hőmérsékletcsökkenést, orkán erejű szelet, esőt, a hegyekben pedig havazást hoz magával.

 

Küszöbön a lehűlés

 

 hirdetes_810x300  

Délnyugaton erős, északnyugati szél fog fújni, a széllökések erőssége helyenként a 65 km/órát is elérheti. Szombatra virradó éjszaka és a szombati nap folyamán a hideg szélhez még hűvös levegő is párosulhat.

 

Vasárnap hidegfront vonul át Szlovákián, ami az ország nagy részén orkán erejű szelet hoz magával. „A frontváltozás során a széllökések erőssége a 60 és 90 km/órát is elérheti, sőt, helyenként akár többet is. A Tátrában szintén szélvihar várható, az erdőhatár felett a széllökések erőssége akár a 160 km/órát is lehet” – konstatálja az SHMÚ. Az arktikus légtömegnek köszönhetően 1400 méter felett a hőmérséklet -5 és -8 fokig süllyed, ami jóval az átlag alatt van.

 

Havazhat is

 

Vasárnap az északi járásokban havazásra lehet számítani, de a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet azt sem zárja ki, hogy hétfőn az alacsonyabban fekvő területeken is lehullhat az első hó. A hótakaró az 1000 méter feletti területeken elérheti a több tíz centimétert.

 

A jövő hét elején a hőmérséklet már csak 5–10, északon 0–5 fok között alakul. A leghidegebb hétfőről keddre virradó éjszaka lesz, az ország nagy részén fagyni fog.

 

Forrás: sme.sk/SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!