Friss hírek

Kétharmadával csökkent az erdei elefántok száma

A vadorzás miatt mintegy kétharmadával csökkent az erdei elefántok (Loxodonta cyclotis) száma 2008 óta a közép-afrikai Kongó-medencében a Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint.

 

A legújabb számlálás szerint Kamerunban, a Kongói Köztársaságban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, a Közép-Afrikai Köztársaságban és Gabonban már csak mintegy 10 ezer erdei elefánt él – írja az MTI a WWF közleménye alapján.

 

A vadorzók gyakran az agyaruk miatt ölik meg az állatokat. Ha az erdei elefántok védelmében nem sikerül néhány éven belül eredményeket elérni, számuk olyannyira csökkenhet, hogy nem fog tudni a faj saját erejéből megerősödni – hangsúlyozta Ilka Herbinger, a WWF Németország afrikai felelőse. Az erdei elefántok elsősorban Nyugat- és Közép-Afrika esőerdeiben élnek. A kontinens többi részén a jóval nagyobb számú afrikai elefántok (Loxodonta africana) élnek.

 

Az évek során stabilizálódott az elefántok száma a kontinensen. A veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó ENSZ-egyezmény (CITES) jelentése szerint 2011 óta csökken a vadorzók által megölt elefántok száma, de mégis sokkal többen pusztulnak el a vadorzás, mint természetes okok miatt. A becslések szerint Afrikában még mintegy 415 ezer elefánt él, többségük a kontinens déli részén, főként Botswanában. Ázsiában mintegy 50 ezer elefánt él.

 

Origo.hu
kép: dissolve.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Hirdetés (X)

Kövessen minket