A francia Államtanács döntése értelmében nem kell elbontani II. János Pál pápa szobrát a bretagne-i kisváros, Ploërmel főteréről, azonban a tetején álló keresztet el kell távolítani. A szobor kálváriája még 2015-ben kezdődött, ugyanis a rennes-i közigazgatási bíróság úgy foglalt állást, hogy a pápát ábrázoló szobor

 

Elhelyezésénél és méreteinél fogva feltűnő jellegű, és mint ilyen, ellentétes a francia köztársaság világi jellegét előíró alkotmánnyal, valamint az egyház és az állam kettéválasztásáról rendelkező 1905. évi törvénnyel.

 

Az ítéletből következően az emlékművet el kell távolítani a jelenlegi helyéről – közölte a bíróság, amely hat hónapot adott a városnak a döntés végrehajtásához.

 

Bár a közösségi médiában a szobor befogadásának még magyar támogatói oldala is létrejött, a bretagne-i kisvárosnak se a jelenlegi, se az egykori polgármestere, de még a helybéliek nem számoltak azzal a lehetőséggel, hogy sor kerülne a tizenegy éve felállított szobor lebontására, elszállítására és más helyen való felállítására. A városka lakóinak tiltakozásához korábban Hervé de Charette volt francia külügyminiszter is csatlakozott.

 hirdetes_810x300  

 

Az emlékmű, ami Zurab Cereteli grúz származású orosz képzőművész alkotása, egyfolytában viták középpontjában áll, amióta felállították a Szent II. János Pál térre átnevezett téren – írja a Magyar Kurír.

 

888.hu
kép: churchmilitant.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!