Peter Žiga (Smer-SD) szlovák gazdasági miniszter és Szijjártó Péter magyar külügyi és külgazdasági miniszter ma Kassán aláírták az Eastring gázvezeték megépítéséről szóló memorandumot. A szlovák gazdasági tárca az egyik legjelentősebb előrelépésnek tartja a közös nyilatkozatot a gázvezetékek diverzifikációját illetően.

 

„Szlovákia és Magyarország számára is nagyon fontos az ország energiaforrásokkal történő ellátásának biztosítása, márpedig a gáz az egyik legalapvetőbb energiaforrásunk. Épp ezért a vezetékek diverzifikációja azt célozza, hogy az Ukrajnán keresztül érkező orosz gázon kívül más lehetőségeket kialakítsunk”

 

mondta Žiga.

 

Szijjártó Péter kiemelte, hogy Magyarország megfelelő kapacitásokkal rendelkezik, hogy Szlovákiával közösen biztonságos energiaellátást teremtsen Közép-Európa számára.

 hirdetes_300x300  

 

„Magyarországnak nagyon jól kiépített hálózata van, ami lehetővé teszi, hogy a délről érkező gázt minden irányba továbbíthassuk”

 

mondta a magyar tárcavezető.

 

Fotó forrása: Teraz.sk

 

Az új nyilatkozat lényege, hogy a két ország közös megoldást keres az orosz gázfüggőség csökkentésére. Az Eastring korridoron keresztül bolgár és román földgáz érkezhet majd Közép-Európába. Egy kétirányú folyosóról van szó, amelynek éves kapacitása 20-40 milliárd köbméter földgáz.

 

Teraz.sk

Nyitókép: Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!