A lakások és lakóházak árai az év harmadik negyedévében elérték a nyolcéves maximumot Szlovákiában. Az ingatlanok átlagos ára azonban még így is elmarad a 2008-as csúcstól, 11 százalékkal.

 

 

A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) által közölt adatokból kiderült, hogy egy lakás vagy lakóház négyzetméteréért átlagosan 1378 eurót kellett fizetni a harmadik negyedévben, ez pedig a legmagasabb összeg 2009 első negyedéve óta.

 

Az ingatlanok árai  egy év alatt 6,4 százalékkal emelkedtek – ugyan a lakásárak elmaradnak a korábbi történelmi maximumtól, de néhány lakástípus esetében már átlépték a történelmi csúcsot. Megszokott módon Pozsony megyében kerülnek legtöbbe a lakások, azonban itt a legmagasabb az életszínvonal is. A megye lakásárai  évközi viszonylatban az országos átlaghoz viszonyítva lassabban emelkedtek, sőt, az előző negyedévhez képest csökkentek.

 hirdetes_400x285  

 

A bank elemzői szerint a harmadik negyedév enyhébb árnövekedését nem kompenzálta megfelelő mértékben a háztartások bevételeinek növekedése, de a közgazdászok az árnövekedés további lassulását várják a jövőben. A piaci helyzetet nagyban befolyásolhatja a befejezett projektek növekvő kínálata, a fejlesztők és közvetítők hagyományos év végi akciói, valamint a lakáshitelekre vonatkozó korlátozások.

 

SME
Kép: elithaus.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!