Jól megy a szlovák gazdaságnak, és ezzel együtt a lakosság is egyre jobb helyzetbe kerül. Szlovákia fennállása óta először fordult elő, hogy Szlovákia polgárai havonta száz eurót félre tudtak tenni a fizetésükből – derül ki a Szlovák Takarékpénztár elemzéséből.

 

A férfiak többet spórolnak

 

A gazdasági növekedés magával hozta a munkaerőpiac fellendülését is. Továbbra is folytatódik a foglalkoztatottság növekedése, csökken a munkanélküliség aránya, a bérek pedig emelkednek. Összességében ezek a kedvező feltételek járulnak hozzá ahhoz, hogy az egyes háztartásokban többet tudnak spórolni. A fizetések egy részét a kiadásokra költik, a másik részét pedig megspórolhatják” – magyarázza a Szlovák Takarékpénztár elemzője, Katarína Muchová.

 

 hirdetes_400x285  

A tavalyi adatokkal összehasonlítva idén az emberek 9 euróval többet tudtak félretenni.

 

Az elemzésből továbbá az is kiderült, hogy a férfiak átlagosan 127 euróval többet tudnak megspórolni, mint a nők, akik havonta körülbelül 84 eurót tesznek félre. „Mindemellett minden hatodik szlovák állampolgár képes havi 200 euró megspórolására” – teszi hozzá a Szlovák Takarékpénztár kommunikációs osztályáról Lukáš Havlík.

 

Elmondása szerint a polgárok leggyakrabban (94 százalékuk) azért tesznek félre pénzt, mert pénztartalékot szeretnének összespórolni. Emellett a pénzspórolás gyakori okai közé tartozik a nagyobb bevásárlás vagy a lakásfelújítás. Ezekre a célokra az emberek 70 százaléka teszi félre a pénzét.

 

A szlovák polgárok kétharmada azért tesz félre, hogy később bármit meg tudjon magának vásárolni, míg a polgárok háromötöde a nyugdíjas évekre spórol. A nyaralásokra a szlovákok 29 százaléka tesz félre” – teszi hozzá Havlík.

 

Forrás: sme.sk

Nyitókép: positovne.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!