A világ gazdaságainak adóssága óriási, 63 ezer milliárd dolláros. Ez akkora összeg, hogy átszámolni nem, de ábrázolni mindenképp érdemes. Ezt tette meg a Visual Capitalist, amely szinte az összes országot bezsúfolta egyetlen ábrára.

 

A világ adósságát 63 ezer milliárd dollárra becsülik. Ez a hatalmas pénztömeg különböző mértékben oszlik meg a világ országai között.

 

A legnagyobb adóssága az Egyesült Államoknak van, az USA a globális adósság 31,8 százalékáért felel. A második helyen Japán áll, az ázsiai országot követi Kína, Olaszország és Franciaország. A lista első öt helyén álló ország a világ adósságának kétharmadáért felel.

 

 hirdetes_810x300  

Azonban nemcsak nominálisan érdekes az adósság, hanem az adott nemzet GDP-jéhez viszonyítva is. Ezt a két adatot gyúrta össze egy remek infografikába a Visual Capitalist.

 

Forrás: Visual Capitalist, Origo

 

Az ábrán több érdekes dolog is megfigyelhető. Az Egyesült Államok adóssága hatalmas, viszont a 20 ezer milliárd dolláros adósság a GDP-hez mérten nem is veszélyes. Libanon rendelkezik a világ harmadik legnagyobb adósságával, ha a GDP-hez viszonyítunk, adósságuk az ország bruttó hazai termékéhez képest 149 százalékos.

 

A legnagyobb adóssága Japánnak van a GDP-hez viszonyítva, az arány 239 százalék. Az IMF előrejelzése szerint 2060-ra a legeladósodottabb ország Görögország lehet 275 százalékos aránnyal.

 

Forrás: Visual Capitalist/Origo.hu

Nyitókép: 24ora.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!