Tegnap a spanyol ügyészség a katalán kormány nyolc tagját letartóztatták lázadás vádjával (a kilencedik honatya óvadék ellenében szabadlábon védekezhet), ám az ügyészség nem adott ki azonnal elfogatóparancsot Carles Puigdemont katalán elnök ellen.

 

Ami késik, nem múlik, ma reggel a spanyol hatóságok nemzetközi elfogató parancsot adtak ki Puigdemont ellen is, aki jelenleg Belgiumban tartózkodik. Ugyanez érvényes a katalán elnökkel Brüsszelben tartózkodó négy másik kormánytagra.

 

Összesen tehát 14 katalán honatya ellen folyik eljárás, akiket – ha a bíróság bűnösnek találja őket – akár 30 évnyi börtönbüntetést is kaphatnak.

 

 hirdetes_810x300  

Puigdemont újra békés tiltakozásra buzdította a függetlenség híveit „a hosszú és megfélemlítő nyomással szemben, ami rájuk vár”.

 

A belgiumban tartózkodó katalán kormánytagokat a belga ügyészség kezdeményezésére azonnal letartóztathatják, már ha elfogadják a spanyol körözést. Ha a katalán politikusok nem élnek a fellebbezés lehetőségével, 60 napon belül kiadhatják őket Spanyolországnak.

 

Teraz.sk

Nyitókép: hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!