Több mint 5 millió eurót sikkasztottak el Nyugat-Afrikában 2014 és 2016 között az ebolajárvány elleni harcra szánt pénzekből a Vöröskereszt munkatársainak bűnrészességével – ismerte be a nemzetközi szervezet.

 

A Vöröskereszt és a Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségét (IFRC) megdöbbent a Guineában, Sierra Leonéban és Libériában elkövetett csalások felfedezésén” – olvasható a szervezet honlapján közzétett közleményben.

 

Az ebolajárványban több mint 11 300-an haltak meg, és több mint 29 ezer ember kapta el a fertőzést, elsősorban a három nyugat-afrikai országban. A járvány Guineában tört ki, és gyorsan átterjedt Sierra Leonéra és Libériára. Kezdetben lassan érkezett a nemzetközi segítség, majd az átutalt pénzeket a nagy rohamban gyorsan elköltötték, hogy megszervezzék a szükséges ellátásokat, és segélymunkásokat alkalmazzanak az érintett térségekben.

 

 hirdetes_810x300  

A járvány megfékezésére indított műveletek „a közelmúlt történelmének egyik legösszetettebb erőfeszítése volt”. A vöröskereszt több tízmillió eurót fizetett ki az ezekben az országban működő Vöröskereszt és Vörös Félhold társaságoknak.

 

Az audit során azonban kiderült, hogy az IFRC volt alkalmazottjainak és egy Sierra Leone-i bank alkalmazottjainak az összejátszása 2,13 millió svájci frankos veszteséget okozott. Guineában is felfedeztek elvámoltatás címén kifizetett hamis számlákat, amelyek 1,17 millió svájci frankra becsült veszteséget okoztak az IFRC-nek. Libériában két másik vizsgálat van folyamatban, ott a mentéshez használt eszközök költségeit, valamint az önkéntesek bérét és prémiumát árazták túl, 2,7 millió svájci frankra becsült összeget elsikkasztva.

 

„Az IFRC kötelezi magát, hogy elszámoltatja mindazokat, akik érintettek voltak ezekben a csalásokban, és visszakövetel minden rosszul felhasznált, elsikkasztott vagy illegálisan felvett pénzt” – áll a közleményben.

 

MTI

Nyitókép: Red Orbit

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!