A fogamzóképes korú lakosság tíz százalékát érinti a terméketlenség problémája Szerbiában – ismertette az adatokat a demográfiáért felelős tárca nélküli miniszter kedden.

 

Slavica Djukic Dejanovic kiemelte: a negatív demográfiai adatok javítása érdekében a kormány három mesterséges megtermékenyítési kísérletet támogat, valamint 38-ról 42 évre emelte az államilag támogatott mesterséges megtermékenyítésre jogosultak életkorát.

 

Ezen felül várhatóan még az év vége előtt a szerbiai parlament elé kerül az a javaslat, amelynek nyomán az első gyermek születését százezer dinárral (262 ezer forint) támogatná az állam.

 

 hirdetes_300x300  

A hivatalos adatok szerint Európában a születések számarányának célértéke 2,1, míg az átlag csak 1,58. Ez az arány Szerbiában még ennél is rosszabb, ahol egy családra átlagosan 1,5 gyerek jut, és minden harmadik pár gyermektelen.

 

A 2016 év végi adatok szerint 7,04 milliós Szerbiában évente egy kisvárosnyival csökken a lakosság száma, 2016-ban például 64 734 születést és 100 834 halálozást regisztráltak.

 

MTI

Nyitókép: tmkronika.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!