A NATO tagországok védelmi miniszterei brüsszeli tanácskozásukon támogatták két új parancsnokság létrehozását, amelyek Észak-Amerika és Európa között biztosítják a csapatok és katonai eszközök utánpótlását és európai mozgathatóságát – közölte Jens Stoltenberg, a katonai szövetség főtitkára szerdán.

 

Stoltenberg a kétnapos miniszteri találkozó első napját követően tartott sajtóértekezletén elmondta, a képességfejlesztés által javul a NATO és a szövetségesek kommunikációs képessége, gyors és hatékony reagálása egy esetleges szükséghelyzet esetén.

 

 „Egységes parancsnoki struktúrára van szükség annak biztosítására, hogy a megfelelő erők, a megfelelő felszerelés, a megfelelő időben, a megfelelő helyen legyenek” – fogalmazott.

 

A hatékony katonai mobilitáshoz a katonaság és a védelemi minisztériumok tevékenységei mellett a tagországok részéről átfogó kormányzati megközelítésre van szükség a belügyi, pénzügyi és közlekedési tárcák bevonásával – emelte ki. A sikeréhez szoros együttműködésre van szükség az Európai Unióval is az információk megosztásának szabályozása, valamint a polgári infrastruktúrával kapcsolatos feladatokkal kapcsolatban is.

 hirdetes_300x300  

 

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a felkészülésre akkor is szükség van, ha  egyetlen NATO-tagországgal szemben sincs fenyegetettség, noha a korábbinál magabiztosabb Oroszországgal kell számolnia a szövetségnek.  Moszkva hosszú évek óta komoly összegekkel fejleszti és modernizálja katonai képességeit, és csapatmozgatásaival úgy tesz, mint aki használni kívánja fegyvereit szomszédjai ellen, ahogy az Ukrajna esete is mutatja. Ezek miatt a NATO-nak készen kell állnia a válaszadásra – húzta alá.

 

Stoltenberg arra hívta fel a figyelmet, hogy a katonai szövetség az eddiginél nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a nem hagyományos hadviselés jelentette fenyegetésekre, hogy a kibertérben jelentkező támadásokra is hasonlóan hatékony válaszokat tudjon adni, mint a szárazföldön, a vízen és a levegőben.

 

MTI
kép: nato.int

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!