2021-től az ingatlantulajdonosoknak nem lesz választásuk: kötelező lesz csatlakozniuk a szennyvíz közműrendszerhez, amennyiben az adott településen van erre lehetőség. A ma még érvényben lévő, saját emésztőgödörrel rendelkező régi házakra szóló kivételeket i eltörlik. A falvak és városok nem örülnek a kormány változtatásának.

 

A változtatást a most-hidas Környezetvédelmi Minisztérium terjesztette be, a kormány pedig pénteken megszavazta a javaslatot. A törvényjavaslat jövő évtől hatályos, de kötelezővé csak 2021-től teszi a közműre való csatlakozást.

 

A Szlovákiai Falvak és Város Társulása (ZMOS)kritizálja a módosítást, a vízügyi vállalatok társulása természetesen úgy véli, már rég meg kellett volna hozni ezt a döntést.

 

 hirdetes_300x300  

A szennyvízrendszer Szlovákiában mintegy 3,5 millió szlovákiai lakos csatlakozott rá, ami alig több mint 60 százalékos csatlakozási arányt jelent. Európai viszonylatban ez nagyon alacsony, ezért Brüsszel nyomást fejt Szlovákiára, hogy lépéseket tegyen. A járások közül az egyik legrosszabb arányokkal a Komáromi járás rendelkezik.

 

A ZMOS szerint az intézkedés diszkriminatív, azokat a lakosokat hozza ugyanis hátrányos helyzetbe, akiknek lenne más lehetősége a „kanalizációra” való csatlakozáson kívül is. Ez ugyanis nem olcsó mulatság, körülményektől függően 100-500 euró között mozog az ára. A hálózat kiépítése ugyanis csak a kerítésig település költsége, a kerítésen belüli munka és anyagköltség már a háztulajdonost terheli (hasonlóan, mint a gáz bevezetésénél).

 

TA3.com, Körkép.sk

Nyitókép: levice.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!