Egyre többet fizetünk bizonyos termékekért Szlovákiában. Az októberben mért évközi infláció mértéke a nemzeti módszertan mérései alapján elérte az 1,7 százalékot, ami az előző hónaphoz képest 0,1 százalékos növekedés.

 

A fogyasztói árnövekedés mértéke már negyedik hónapja tart. Az elmúlt 10 hónapban átlagosan 1,2 százalékkal emelkedtek az árak az országban.

 

Októberben 0,3 százalékkal emelkedtek az árak szeptemberhez képest, míg szeptemberben ugyanez 0,2 százalék volt augusztushoz képest. Minderről a Statisztikai Hivatal tájékoztatott.

 

 hirdetes_400x285  

A lakhatási költségek csökkentek

 

Éves szinten a legnagyobb árnövekedés az élelmiszerek és az alkoholmentes italok terén tapasztalható. Tavaly októberhez képest ezek 6,2 százalékkal drágultak.

 

Többet kell fizetnünk a közlekedésért is, 2,6 százalékkal, az éttermi és hotelszolgáltatásokért 2,5 százalékkal, a dohánytermékek és az egészségügyi kiadások 2,4 százalékkal, a pihenés és a kultúra 2,1 százalékkal, a vegyes áru és képzéssel kapcsolatos szolgáltatások 1,1 százalékkal, a lábbelik ára 0,4 százalékkal.

 

Ugyanakkor csökkentek a lalhatási költségek, a víz, az áram, a gáz és az egyéb fűtési termékek ára 1 százalékkal, a bútor és lakás kiegészítők árai 0,6 százalékkal.

 

A postai költségek ára tavalyhoz képest nem változott. Az évközi infláció értéke az államilag és adminisztratív módón szabályozott árak leszámítása után, figyelembe véve a fogyasztói árnövekedést, az évközi infláció értéke októberben 2,5 százalék volt, a szeptemberi 2.3 százalékhoz képest.

 

Az ún, tiszta infláció mértéke, mely nem veszi figyelembe az élelmiszerárak változását, októberben 1,4 százalék volt.

 

Webnoviny.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!