Közel kétszer annyi ember él Csehországban, mint Szlovákiában – ez a tény már a föderatív „házasság” alatt is érvényes volt. A legutóbbi számok alapján nyugati szomszédunknál összesen 10,54 millió ember élt, Szlovákia lakossága pedig 5,44 millió volt.

 

A különbség azonban egyre nagyobb lesz, figyelmeztetett a Cseh Televízió, Csehországban ugyanis valamennyivel több gyerek születik. Ezer lakosra vetítve tavaly 10,7 élve született gyerek jutott, Szlovákiában 10,25. Csehországba csaknem háromszor annyi ember érkezik külföldről, mint Szlovákiába.

 

Az Eurostat adataira alapozva a televízió szerint az évszázad felére a Csehországban élők száma 11 millió fölé emelkedik, Szlovákia lakosainak száma viszont közel 4,87 millió főre csökken. Továbbra is érvényes, hogy a cseh társadalom elöregedik és az emberek egyre tovább élnek, a nők átlagosan 82,1 ,  a férfiak 76,2 évig – Szlovákiában az átlagéletkor a férfiak esetében kettő és fél, a nőknél nem egész két évvel volt alacsonyabb.

 

 hirdetes_810x300  

A 15 évnél fiatalabb emberek aránya mindkét országban nagyjából 15 százalék körül mozog, a 65 évnél idősebb lakosok aránya Csehországban 18, Szlovákiában 14 százalék.

 

 

Aktuality.sk
kép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!