A Csergő-hegység, Polonyinák, Murányi-fennsík, Alacsony-Tátra … csak néhány hely, ahol az utóbbi időben intenzív fakitermelés zajlik. Csak az Alacsony-Tátra Nemzeti Park (NAPANT) területén 2004 óta több mint 70 négyzetkilométernyi erdő tűnt el.

 

Kedden az aktivisták és természetvédők csoportja Erik Baláž és Karol Kaliský vezetésével elindította a Mi vagyunk az erdő (My sme les) kezdeményezést. Két nap alatt közel 25 ezer támogató írta alá a kezdeményezést, számuk pedig folyamatosan gyarapodik.

 

„Ez nagyon nagy siker, ugyanis a legnagyobb csatorna, amelyen terjed, a Facebook. Az emberek közötti megosztásra van utalva, de nagyon gyorsan terjed” – mondta Erik Baláž. A mozgalom célja elsősorban a szlovákiai nemzeti parkokban található erdők megmentése. A kezdeményezésnek már több híres támogatója is akadt, mint például Ľudmila Kolesárová, Marcel Forgáč, vagy Dominika Cibulková

 

  hirdetes_300x300   

Az utóbbi években felgyorsult a fakitermelés az országban, leginkább a szélvihar által kitépett, vagy megbetegedett fákat termelik ki. Az erdészek állítják, ezzel a módszerrel mentik a menthetőt és segítik az erdő regenerálódását. A természetvédők viszont ezzel nem értenek egyet. Úgy látják, hogy az új facsemeték mesterséges kiültetése nem elegendő az erdei ökoszisztémák természetes megújulásához, ezért kibővítenék azokat a területeket, amelyek a legmagasabb védettségi szinttel rendelkeznek, így érintetlen zónáknak számítanak.

A természetvédők az Alacsony-Tátra Nemzeti Park megszüntetését kérik

Nyáron a  Farkas (Vlk) természetvédő csoportosulás tagjai hivatalosan is arra kérték a környezetvédelmi minisztert, hogy vonja vissza az Alacsony-Tátrának a nemzeti park státuszát. A látszólag nem ökologikus, szomorú és paradox döntést a természetvédők azzal magyarázták, hogy a nemzeti park már réges-régen nem úgy néz ki, ahogy az egy nemzeti parkhoz illene.

 

SME / Körkép.sk
borító: zachranmetatry.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!