A házhozszállítási szolgáltatások nem számlázhatnak külön az elviteli dobozokért a vásárlóknak. Legalábbis az aktuális törvény szerint, amit ha megszegnek, több száz eurós büntetésre számíthatnak.

 

A doboz ugyanis (elvileg) ingyenes, kell hogy legyen. Erre a Szlovák Kereskedelmi Felügyelet hívta fel a figyelmet, mert az utóbbi időben, több törvényszegést tapasztaltak ezzel kapcsolatban.

 

A fogyasztóvédelmi törvény vonatkozó passzusa már évek óta érvényben van, ennek ellenére sok fogyasztó, de sok cég sincs tisztában vele. Az éttermek sok esetben 30-50 eurocentet számolnak fel az ételdobozokért.

 

 hirdetes_810x300  

A trükk az,hogy a törvény megfogalmazásában az eladónak kell higiénikus és kifogástalan állapotban kell leszállítania a rendelt ételt. A doboz használata tehát szükségszerű és kötelező része a szolgáltatásnak, ezért nem számolható fel érte felár.

 

Nincs ez másképp a cukrászdákban és pékségekben sem, ahol szintén ingyenes kell(ene) becsomagolniuk a vásárló által vett termékeket.

 

A Kereskedelmi Felügyelet egy esetben már kirótt egy 400 eurós bírságot, amiért az eladó 40 eurocentet számolt fel a dobozért.

 

Az éttermeknél azért van kiskapu. Ha a vendég szeretné becsomagoltatni az ételt, akkor szóban közölni kell vele a csomagolás árát, vagy jól látható helyre kell kifüggeszteni az árjegyzéket, esetleg eleve az étlapon tüntethetik fel.

 

TA3.com

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!