A belga hatóságok legkevesebb 112 szlovák kamiont foglaltak le egy nagyszabású akció keretében, amely a szociális dömping elleni harc jegyében zajlott.

 

A munkafelügyelet más hatóságokkal karöltve Zeebrugge városának kereskedelmi parkjában tartott ellenőrzést egy belga cég miatt, amely szlovák fuvarozócéget foglalkoztatott alvállalkozóként (Slovak East Leasing). A cég szlovák, de a sofőrök román állampolgárságúak voltak – mindegyikőjüket őrizetbe vették.

 

A dolog érdekessége, hogy épp a román sofőrök kérték a hatóságokat, hogy avatkozzanak be, mert elégedetlenek voltak a munka- és életkörülményeikkel.

 

 hirdetes_810x300  

A szociális dömping elleni harc Nyugat-Európában gyakorlatilag az olcsó kelet-európai munkaerő kiszorítását célozza. Egy októberi határozat értelmében az úgynevezett kiküldött munkásoknak már nem a foglalkoztató cég székhelye szerinti minimálbért kell biztosítani, hanem a fogadó ország minimálbérét. A különbség elég nagy. A minimális fizetés Szlovákiában egyelőre 435 euró, Belgiumban ellenben 1530 euró. A kamionsofőrökre ez a szabály már korábbtól érvényes.

 

Zeebugre városában nem ez az első razzia. A nyáron összesen 46 kamionsofőrt büntettek meg a pihenőidőre vonatkozó szabályok megszegése miatt: a kamionok fülkéjében aludtak. A bírságok összértéke meghaladta a 113 ezer eurót. A vontkozó belga rendelkezés szerint:

 

„14 naponként megszakítás nélküli, 45 órás pihenőidőt nem a kamionban, hanem egy kereskedelmi szálláshelyen kell azt eltölteniük”

 

Teraz.sk, Origo.hu

Nyitókép: euronews.com/illusztráció

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!