Az oroszok elismerték, hogy tőlük származott a szeptemberi radioaktív felhő - Körkép.sk
Dóra, Dorottya
  • HUF: 388.38
  • USD: 1.08
  • -5 °C
  • 2 °C
Friss hírek

Az oroszok elismerték, hogy tőlük származott a szeptemberi radioaktív felhő

Tegnap az orosz meteorológiai intézet tegnap elismerte a radioaktív felhő jelenlétét az Urál-hegység feletti légkörben. A ROSZATOM korábban tagadta, hogy Oroszországban szennyeződést mértek volna. A radioaktív felhőből Európának is jutott.

 

Október elején jelentek meg az első hírek arról, hogy Európa felett ismeretlen eredetű radioaktív felhő jelent meg. Azonnal megjelentek az első spekulációk, amelyek Oroszországot sejtették a háttérben.

 

Tegnap az orosz Meteorológiai Intézet elismerte, hogy „rendkívül magas szintű” radioaktivitást mértek az Ural-hegység feletti légkörben. Azt azonban még mindig nem ismerték el, hogy orosz nukleáris komplexumokból származna a szennyeződés.

 

SJE Nyílt nap

A francia Nukleáris Biztonsági Intézet, az IRSN észlelte először a felhő jelenlétét. Először ők is úgy gyanították,. hogy egy orosz vagy kazah nukleáris létesítményben történhetett baleset, ezt azonban a Roszatom cáfolta.

 

Fotó forrása: Sputniknews.com

 

Az orosz meteorológiai intézet elmondása szerint a légkörben ruténium-106 izotópot észleltek, mégpedig a megengedett érték csaknem 1000-szeresét.

 

Európában úgy vélik, hogy a legvalószínűbb, hogy a Majaki nukleáris feldolgozó üzemben (kiégett fűtőelemek hasznosítanak) történhetett valami. Az orosz hivatalos álláspont szerint azonban a majaki létesítményben folyó tevékenységek során nem szabadulhat fel ruténium.

 

Az Ru-106 izotóp jelenléte 1,5-2-szerese volt mérhető Romániában, Bulgáriában és Ukrajnában, de a boszniai hírügynöksége szerint Szerbia sem úszta nélküle, ahogy Közép-Európa és Franciaország sem. Az IRSN számításai szerint a ruténium valahonnan a Volga és az Ural közötti területről származhat. A légkörben szeptember végén és október elején észlelték, október 6. után már nem találták meg a légkörben.

 

Körkép.sk, IRSN.fr, Sputniknews.com

Nyitókép. valasz.hu/ a majaki létesítmény

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket