Andrej Dankot a parlament külügyi bizottsága fogja számon kérni az orosz állami dumában mondott beszéde miatt, ami az ellenzék és több kormánypárti képviselő szerint is „a hivatalos szlovákiai külpolitika határán kívülre esett”.

 

A dolog pikantériája mégsem a számonkérés, hanem hogy a most-hidas František Šebej parlamenti képviselő nem szavazta meg a Danko meghallgatásáról szóló javaslatot. Nem volt egyedül. A Sputniknews orosz hírügynökségnek gyakran (és többnyire a Nyugattal, az EU-val és a NATO-val szemben kritikusan) nyilatkozó Ľubos Blaha sem tette fel a kezét.

 

A javaslatot egyébként Simon Zsolt frakción kívüli képviselő (egykori most-hidas miniszter és pártalelnök) terjesztette be.

 

 hirdetes_400x285  

„Szlovákia hivatalos külpolitikája más, mint amit Danko házelnök beszéde az orosz Dumában képviselt. Szeretném hallani az ő és Miroslav Lajčák külügyminiszer (Smer) álláspontját is”

 

mondta Simon.

 

Šebej  a hatáskörökkel magyarázza, hogy a javaslat ellen szavazott. Szerint a külügyi bizottságnak nem feltétlenül van joga a parlament más képviselőjét meghallgatásra cibálni. Szerinte Danko már kellő mennyiségű magyarázattal szolgált kijelentéseire az elmúlt napokban.

 

Az SNS-es házelnök oroszországi beszédében hangsúlyozta, hogy Oroszország nélkül nem lehet békét teremteni a világban, kiemelte az orosz nyelv tanításának erősítését Szlovákiában. A „nyugati érzelmű” képviselőknek azonban jobban fájt az, amiről nem beszélt: a Krím annektálásáról.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: europskenoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!