A szlovákiai erdők nagyobb védelméért küzdő Mi vagyunk az erdő (My sme les) polgári kezdeményezést egy hét alatt 58 ezer ember írta alá, így Szlovákia történetének legnagyobb online környezetvédelmi kampánya lett. A szervezők arra kérték a kormányt, hogy kezdjen el foglalkozni az erdők védelmével és állítsa le a fakitermelést.

„A védett területeken uralkodó helyzet nem csak a szakembereket, de a közvéleményt is nyugtalanítja. Ez nem csak különböző viták, környezetvédő szervezetek aktivitása nyomán látható, hanem a polgári Mi vagyunk az erdő kampány hatalmas visszhangjából is.” – mondta a szervezők egyike, Karol Kaliský. Szerinte az erdők védelme a védett területeken katasztrofális és azonnali megoldást követel.

 

Robert Fico kormányfőhöz fordultak a szlovákiai természetvédők és több környezetvédelmi szervezet, akik személyes találkozót kértek a kormányfőtől és a fakitermelés azonnali leállítását követelték, elsősorban a nemzeti parkokban. Figyelmeztettek, hogy a kialakult helyzetet a Környezetvédelmi Minisztérium már nem tudja egyedül megoldani, ugyanis összetett problémáról van szó, ami nem csak a természetvédelmet, de az erdőgazdaságot és regionális fejlődést is érinti.

 

 hirdetes_810x300  

Korábban, 2017 szeptemberében az Állítsátok meg a magaslati erdők elpusztítását (Zastavte ničenie horských lesov!) felhívást 30 szervezet és 150 szlovákiai és külföldi szakember írta alá, de a kormány nem reagált.

Az interneten küzdenek a szlovákiai erdők megmentéséért

Az utóbbi években felgyorsult a fakitermelés az országban, leginkább a szélvihar által kitépett, vagy megbetegedett fákat termelik ki. Az erdészek állítják, ezzel a módszerrel mentik a menthetőt és segítik az erdő regenerálódását. A természetvédők viszont ezzel nem értenek egyet. Úgy látják, hogy az új facsemeték mesterséges kiültetése nem elegendő az erdei ökoszisztémák természetes megújulásához, ezért kibővítenék azokat a területeket, amelyek a legmagasabb védettségi szinttel rendelkeznek, így érintetlen zónáknak számítanak.

 

 

Webnoviny.sk / Körkép.sk
kép: Webnoviny.sk/Facebook

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!